- Udlændingenævnet har givet os medhold i, at SIRI ikke havde opfyldt sin vejledningspligt i en sag om for sent indgivet ansøgning om opholdsdokument efter Brexit-bekendtgørelsenUdlændingenævnet har den 27. februar 2023 givet os medhold i en klage over SIRIs afgørelse, hvorved vores klients ansøgning om et opholdsdokument efter Brexit-bekendtgørelsen blev afvist, idet ansøgningen var indgivet efter ansøgningsfristen. Udlændingenævnet har i sagen fundet, at SIRI ikke havde opfyldt sin vejledningspligt, idet SIRI ikke individuelt og personligt havde vejledt vores klient om ansøgningsperioden, da han i december 2020 forinden ved fysisk fremmøde ved SIRI fik udstedt et opholdsdokument. På baggrund heraf har Udlændingenævnet tilbagesendt sagen til SIRI med henblik på, at SIRI skal tage stilling til, om vores klient kan få udstedt et opholdsdokument efter Brexit-bekendtgørelsen. Vores …
- Planlagt ny ordning for ansættelse af udenlandsk arbejdskraftFolketinget behandlede før folketingsvalget et lovforslag, som bl.a. indeholdt forslag til at indføre en ny midlertidig ordning for ansættelse af udenlandsk arbejdskraft, en såkaldt ’midlertidig supplerende beløbsordning’. Senest har Udlændinge- og Integrationsministeriet udtalt, at lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. april 2023. Lovforslaget udmøntede sig i visse dele af den daværende regerings aftale, der blev indgået den 21. januar 2022 sammen med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne om ”Styrket international rekruttering på rimelige arbejdsvilkår og målrettet mangel på arbejdskraft”. Aftalen kan læses i sin helhed her. Den nye ordning medfører, at der efter ansøgning kan meddeles opholdstilladelse …
Planlagt ny ordning for ansættelse af udenlandsk arbejdskraft Læs mere »
- Berostillelse af visse familiesammenføringssager, hvor ægtefællen i Danmark er økonomisk aktiv tyrkisk statsborgerEU-Domstolen har den 22. december 2022 afsagt dom i en præjudiciel sag. Sagen vedrører de situationer, hvor den herboende ægtefælle er økonomisk aktiv tyrkisk statsborger og hvor der i forbindelse med ansøgning om ægtefællesammenføring stilles krav til den pågældendes danskkundskaber i forbindelse med de overførte betingelser for permanent opholdstilladelse. Dommen kan få betydning for udlændingemyndighedernes administration af sager om ægtefællesammenføring med tyrkiske statsborgere, der er økonomisk aktive i Danmark. Udlændingestyrelsen har på den baggrund besluttet, at behandlingen af de verserende sager, hvor dommen kan have betydning, stilles i bero indtil videre. Det drejer sig om sager, hvor den herboende økonomisk …
- Justering af praksis og mulighed for genoptagelse i visse sager, hvor der er givet afslag på ægtefællesammenføring til tredjelandsstatsborgere, der er forælder til et dansk barnEU-Domstolen afsagde i maj 2022 dom i en sag om opholdstilladelse til forældre til unionsborgerbørn. Sagen omhandlede den retspraksis, hvor en tredjelandsstatsborger som forælder til et mindreårigt unionsborgerbarn undtagelsesvist skal meddeles en opholdstilladelse i henhold til TEUF artikel 20, hvis der mellem unionsborgerbarnet og tredjelandsstatsborgeren består et afhængighedsforhold af en sådan karakter, at unionsborgerbarnet, hvis opholdstilladelse nægtes, vil være nødsaget til at forlade EU sammen med tredjelandsstatsborgeren. Som noget nyt fastslås det i dommen, at der i en situation, hvor et mindreårigt unionsborgerbarn bor sammen med begge sine forældre, og begge barnets forældre i det daglige er fælles om at tage …
- Nu bliver det igen sværere at få dansk statsborgerskabSocialdemokratiet har sammen med Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, den 20. april 2021 vedtaget en ny aftale om indfødsret (statsborgerskab). Aftalen indebærer flere markante skærpelser af betingelserne for at opnå statsborgerskab. Den kan læses i sin helhed her. Udelukkelse fra statsborgerskab ved betinget eller ubetinget fængselsstraf Efter den nye aftale vil det ikke længere være muligt, at blive dansk statsborger, hvis man tidligere er idømt en ubetinget eller betinget fængselsstraf. Det bemærkes, at dette krav også gælder ansøgninger der allerede er indgivet. Det vil dog i visse tilfælde være muligt, at anmode om at få sin sag forelagt for …
Nu bliver det igen sværere at få dansk statsborgerskab Læs mere »
- Nyt håb for husbåde i Københavns havnDer er mange, der har en drøm om at bo i en husbåd, og nu er der lys forude for dem, der ønsker denne drøm realiseret i København. Husbåde er defineret som flydende enheder, der ligger fastfortøjet i en havn, og som anvendes til privat beboelse eller erhverv. For at kunne betegnes som husbåd skal anvendelsen være af permanent karakter. Husbåde er en unik måde at bo og leve på, da man er så tæt på vandet. Der har de seneste år været mange tiltag fra Københavns Kommune og By & Havn til at gøre det muligt for flere at …
- Mjølnerparkens beboere får lov til at fortsætte sag mod Indenrigs- og Boligministeriet – To FN rapportører anmoder nu om at indtræde i sagenØstre Landsret har den 15. december 2021 fastslået, at en række beboere i Mjølnerparken har ret til at føre retssag om tiltagene i ”Ghettopakken” mod Indenrigs- og Boligministeriet. Retssagen vedrører nærmere bestemt Indenrigs- og Boligministeriets godkendelse af en udviklingsplan for Mjølnerparken, som indebærer, at beboernes hjem skal frasælges. Beboerne anlagde retssagen den 27. maj 2020 og siden har Indenrigs- og Boligministeriet forsøgt at få sagen afvist. Ministeriet mente, at beboerne ikke kunne sagsøge ministeriet, da ministeriet ikke havde udarbejdet selve udviklingsplanen, og fordi afgørelsen om at godkende udviklingsplanen ikke i sig selv var rettet mod beboerne. Østre Landsret har nu …
- Sidste udkald for britiske statsborgere til ansøgning om opholdstilladelse efter udtrædelsesaftalenBritiske statsborgere der hidtil har opholdt sig i Danmark på grundlag af EU-retten skal søge om en ny opholdstilladelse efter Udtrædelsesaftalen inden 31. december 2021. Det er derfor ved at være sidste udkald, hvis man som britisk statsborger ønsker at sikre sin ret til ophold i Danmark fremadrettet. For at få opholdstilladelse efter udtrædelsesaftalen er det et krav, at man forud for overgangsperiodens udløb 31. december 2020 havde ret til ophold i Danmark på grundlag af EU-retten, f.eks. som arbejdstager, person med tilstrækkelige midler eller familiemedlem til en EU-borger eller britisk statsborger. Det er derimod ikke et krav, at man …
- Udvisning for bestandig var en krænkelse af den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 8I en sag hvor vi bistår en person, der i forbindelse med en straffedom er blevet udvist for bestandig, har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol den 14. september 2021 givet vores klient medhold i, at udvisningen udgør en krænkelse af den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 8. Den pågældende er født i Somalia, men kom til Danmark da han var fire år gammel og har siden haft lovligt ophold her i landet siden i mere end tyve år. Han har ikke siden besøgt sit oprindelsesland, og ud over et basalt kendskab til det somaliske sprog har han stort set ingen personlige bånd til landet. …
- EU-domstolen skal vurdere danske regler for tab af statsborgerskab for danskere født i udlandetEU-Domstolen skal afklare, om det er i strid med EU retten, at danskere født med dobbelt statsborgerskab i udlandet automatisk mister deres danske statsborgerskab ved det fyldte 22. år, med mindre de forud herfor har ansøgt om at bevare det, eller opfylder en række krav til bopæl eller ophold i Danmark. I en sag hvor vi bistår en klient, der har fået afslag på bevarelse af sit danske statsborgerskab efter det fyldte 22. år har Østre Landsret i kendelse af 8. juni 2021, givet vores klient medhold i, at afdækning af spørgsmålet kræver involvering af EU-Domstolen. Landsretten har således bestemt, …
- Planlagt genindførelse af midlertidig adgang til generhvervelse af dansk statsborgerskabDanmark har siden den 1. september 2015 accepteret dobbelt statsborgerskab. Den tidligere begrænsning af dobbelt statsborgerskab har betydet, at mange danskere har mistet deres danske statsborgerskab i forbindelse med erhvervelsen af statsborgerskab i et andet land. For disse personer er der nu en mulighed for at generhverve det danske statsborgerskab i sigte. Et nyt lovforslag, der skal genindføre den overgangsordning for generhvervelse af dansk statsborgerskab der udløb 31. august 2020, er netop blevet fremsat. Læs udkastet her Loven er planlagt til at træde i kraft 1. juli 2021 og vil give adgang til generhvervelse af dansk statsborgerskab i en 5-årig periode …
Planlagt genindførelse af midlertidig adgang til generhvervelse af dansk statsborgerskab Læs mere »
- Britiske statsborgere i Danmark efter udløbet af overgangsperiodenOvergangsperioden i udtrædelsesaftalen mellem EU og Storbritannien udløber den 31. december 2020, og britiske statsborgere vil efter årsskiftet dermed ikke længere kunne benytte sig af retten til fri bevægelighed i EU. Hvis du er britisk statsborger, som inden den 31. december 2020 fik meddelt opholdstilladelse i Danmark i medfør af EU-reglerne, vil du bevare de rettigheder som hidrører fra EU-retten og kan altså fortsætte med at bo, arbejde eller studere i Danmark på uændrede vilkår. Det juridiske grundlag for din opholdstilladelse ændrer sig dog fra at være knyttet til EU-reglerne om fri bevægelig til at bygge på udtrædelsesaftalen. Dette medfører, …
Britiske statsborgere i Danmark efter udløbet af overgangsperioden Læs mere »